stiglitz315_Paul WeaverSOPA ImagesLightRocket via Getty Images_freedomUSprotest Paul Weaver/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Wie staat er voor de vrijheid?

NEW YORK – De Republikeinse Partij heeft zich lang in de Amerikaanse vlag gewikkeld en beweerd de verdediger van de ‘vrijheid’ te zijn. De Republikeinen vinden dat individuen vrij moeten zijn om vuurwapens te dragen, haat te zaaien, en vaccins en mondkapjes te vermijden. Hetzelfde geldt voor bedrijven: zelfs als hun activiteiten de planeet vernietigen en het klimaat permanent veranderen, moet de ‘vrije markt’ blindelings worden vertrouwd als het gaat om het vinden van oplossingen. Banken en andere financiële instellingen moeten worden ‘bevrijd’ van regelgeving, zelfs als hun activiteiten de hele economie kunnen doen instorten.

Na de financiële crisis van 2008, de pandemie en de versnelling van de klimaatcrisis moet het duidelijk zijn dat deze opvatting van vrijheid veel te grof en simplistisch is voor de moderne wereld. Degenen die haar nog steeds aanhangen hebben ofwel oogkleppen op of zijn corrupt. Zoals de grote twintigste-eeuwse filosoof Isaiah Berlin zei: ‘De vrijheid voor de wolven heeft vaak de dood voor de schapen betekend.’ Of, anders gezegd: de vrijheid voor sommigen betekent onvrijheid voor anderen.

In de Verenigde Staten is de vrijheid om wapens te dragen ten koste gegaan van de vrijheid om naar school of de winkel te gaan zonder bang te zijn te worden neergeschoten. Duizenden onschuldige mensen – waaronder veel kinderen – zijn gestorven zodat de eerstgenoemde vorm van vrijheid kan blijven bestaan. En miljoenen hebben verloren wat Franklin Delano Roosevelt zo belangrijk vond, de vrijheid om geen angst te hoeven hebben.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/9cVC1jPnl