rogoff210_ NELSON ALMEIDAAFP via Getty Images_brazilprotest Nelson Almeida/AFP via Getty Images

Onder de Latijns-Amerikaanse vulkaan

CAMBRIDGE – Het huidige contrast tussen de rust op de markten en de onderliggende sociale spanningen is misschien nergens zo acuut als in Latijns-Amerika. De vraag is hoe lang deze flagrante dissonantie nog kan voortduren.

Voorlopig blijven de economische cijfers van de regio verbeteren en blijven de schuldenmarkten griezelig onbewogen. Maar overal gaan ziedende menigten de straat op, vooral (maar niet alleen) in Colombia. En nu het aantal nieuwe COVID-19-besmettingen per dag in Latijns-Amerika al vier keer hoger ligt dan de mediaan voor de opkomende markten, terwijl een derde golf van de pandemie op gang komt, worden de 650 miljoen mensen in de regio geconfronteerd met een zich langzaam ontvouwende humanitaire ramp.

Terwijl de politieke onzekerheid toeneemt, zijn de kapitaalinvesteringen tot stilstand gekomen in een regio die toch al gebukt gaat onder een lage productiviteitsgroei. Erger nog, een generatie Latijns-Amerikaanse kinderen heeft bijna anderhalf jaar geen onderwijs genoten, waardoor de hoop op een inhaalslag op onderwijsgebied ten opzichte van Azië, laat staan de Verenigde Staten, nog verder wordt ondermijnd.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/rH2ZheEnl