14

Het Kremlin versus de Amerikaanse verkiezingen

CAMBRIDGE – Volgens berichten zou de Amerikaanse president Barack Obama de Russische president Vladimir Poetin begin november persoonlijk hebben gecontacteerd met een waarschuwing tegen cyberaanvallen gericht op de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De maand ervoor beschuldigden Director of National Intelligence James Clapper en minister van Binnenlandse Veiligheid Jeh Johnson het hoogste kader Russische functionarissen er publiekelijk van cyberaanvallen te gebruiken om ‘het Amerikaanse verkiezingsproces te verstoren.’

In de nasleep van de verkiezingen van 8 november is er geen sluitend bewijs opgedoken voor hacking van stemcomputers of andere electorale machinerie. Maar bij een verkiezing die om 100.000 stemmen in drie cruciale staten draaide betogen sommige observatoren dat Russische cyber-inmenging een significante impact gehad kan hebben.

Kan dit soort gedrag van de Russen in de toekomst afgeschrikt worden? Het gebruik van afschrikking is altijd afhankelijk van wie en wat men probeert af te schrikken.

Ironisch genoeg is het meestal makkelijker om staten er van af te schrikken geweld te gebruiken dan van acties die minder ver gaan. De dreiging van een verassingsaanval zoals een ‘cyber-Pearl Harbour’ wordt waarschijnlijk dan ook overdreven. Vitale infrastructuur zoals elektriciteit of communicatie is kwetsbaar, maar grote statelijke actoren zullen waarschijnlijk weerhouden worden door hun onderlinge afhankelijkheid. En de Verenigde Staten hebben duidelijk gemaakt dat hun afschrikking niet beperkt zal blijven tot digitale vergelding (alhoewel dat ook een mogelijkheid is), maar ook andere sectoren kan treffen met elk toepasselijk geacht gereedschap, variërend van naming and shaming en economische sancties tot het gebruik van atoomwapens.