15

De wereldeconomie in 2014

GENÈVE – Aan het begin van dit nieuwe jaar heeft de wereld te maken met verschillende transities van epische omvang. Economische groeipatronen, het geopolitieke landschap, het sociale contract dat mensen samenbindt en het ecosysteem van de planeet ondergaan stuk voor stuk radicale gelijktijdige veranderingen die angst inboezemen en op veel plaatsen voor onrust zorgen.

Vanuit economisch gezichtspunt betreden we een tijdperk van minder grote verwachtingen en een grotere onzekerheid. In termen van groei zal de wereld moeten leren leven met minder. Om de implicaties hiervan te begrijpen, moeten we het volgende bedenken; als de wereldeconomie in de afzienbare toekomst zou groeien op de snelheid van voor de crisis (met meer dan 5% per jaar) zou de omvang ervan in minder dan 15 jaar verdubbelen, bij een groei 3% zou het verdubbelen van het wereld-bbp zo’n 25 jaar duren.

Dit maakt een aanzienlijk verschil voor de snelheid waarmee rijkdom gecreëerd wordt en heeft grote effecten op de verwachtingen. Het is in ons nadeel dat we de invloed van deze samengestelde groei negeren.

Wat onzekerheid betreft ondergaan de vier grootste economieën ter wereld momenteel grote veranderingen. De VS probeert de groei aan te jagen in een verscheurd politiek landschap. China verschuift van een groeimodel gebaseerd op investeringen en export naar een model geleid door binnenlandse vraag. Europa worstelt om de integriteit van zijn gezamenlijke munt te behouden terwijl het een veelheid aan complexe institutionele problemen probeert op te lossen. En Japan probeert twee decennia van deflatie te bestrijden met een agressief en onconventioneel monetair beleid.