health care rwanda William Campbell/Corbis via Getty Images

De sleutels tot universele gezondheidszorg

DAR ES SALAAM – Het is drie jaar geleden dat de wereldleiders zich hebben vastgelegd op een van de stoutmoedigste doelstellingen ooit in de geschiedenis van de volksgezondheid: het bereiken van universele gezondheidszorg in de hele wereld in 2030. Het verwezenlijken van deze doelstelling zal betekenen dat alle mensen waar dan ook ter wereld toegang zullen hebben tot betaalbare zorg, zowel om te voorkomen dat ze ziek worden als om ze te kunnen behandelen als ze ziek zijn.

De belangen zijn eenvoudigweg te groot om deze belofte niet waar te maken. We kunnen de armoede niet uitroeien, mensen niet tegen pandemieën beschermen, de gendergelijkheid niet bevorderen, en ook geen van de andere Sustainable Development Goals (SDGs, Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen) bereiken zonder de vooruitgang op weg naar universele gezondheidszorg te versnellen.

Gelukkig beginnen de nationale leiders nu concrete stappen te zetten op weg naar uitbreiding van de toegang tot gezondheidszorg. Zoals ik, net als vele anderen, ben gaan beseffen, hangt het behalen van succes af van de vraag of we in de eerste plaats een van de belangrijkste uitdagingen in de gezondheidszorg kunnen overwinnen: de overdreven gefragmenteerde aanpak van het bieden van zorg. In plaats van telkens één ziekte te behandelen, moeten we systemen inrichten waarbij de diverse gezondheidsbehoeften van mensen naast elkaar worden behandeld. Iedere vrouw moet zich tot een vertrouwde provider in haar gemeenschap kunnen wenden om gezinsplanningdiensten te verkrijgen voor haarzelf, routinematige inentingen voor haar kinderen, of diabetesbehandelingen voor ouder wordende familieleden.

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/atUTFVInl