Men with tape on their faces take part in a march called by Kenyan journalists SIMON MAINA/AFP/Getty Images

Een verlies voor de Keniaanse democratie

NAIROBI – Op 27 maart namen acht columnisten ontslag bij de krant Nation van de National Media Group met als opgaaf van reden een gebrek aan redactionele onafhankelijkheid. Voor de grootste dagblad van Kenia was deze exodus van toptalent de meest recente smet op een al aangetaste reputatie. De krant heeft de afgelopen maanden een aantal beschamende episodes doorgemaakt, waaronder ontslagen op hoog niveau, massaontslagen bij het moederbedrijf, en beschuldigingen van staatsbemoeienis in het redactionele proces.

Maar deze ontslagen waren meer dan de zoveelsteloochening van een ooit geroemd instituut. Ze herinnerden eraan dat de media in de prille Keniaanse democratie een machtige speler blijven. Wanneer regeringen journalisten inperken – in Kenia of waar dan ook – doen ze dat op eigen risico.

Zoals veel Afrikaanse landen kent Kenia een lange traditie van wat ‘activistische journalistiek’ genoemd kan worden – de verspreiding van nieuws en ideeën om politieke of sociale actie te inspireren. Deze praktijk heeft zijn wortels in het antikolonialisme; toen de Nation in 1960 werd opgericht vergezelde deze andere pan-Afrikaanse uitgaven zoals de New African en Drum in hun teweerstelling tegen de koloniale overheerser. Door Kenianen een platform te bieden om hun onvrede te uiten hielp de Nation – aangevoerd door zijn journalisten – activisten de ideeën, slogans, en zinsneden te articuleren die hun bewegingen animeerden. Voor veel columnisten was alleen al het schrijven voor deze publicaties een daad van verzet.

https://prosyn.org/n346fMknl