12

Wat is er aan de hand met de geavanceerde economieën?

CAMBRIDGE – Is de huidige langzame groei in geavanceerde economieën de ontwikkeling van een verval op lange termijn, of weerspiegelt deze de normale nasleep van een diepe financiële systeemcrisis? En wat belangrijker is, moeten we deze vraag zeker weten te beantwoorden om het tempo van het economisch herstel te versnellen?

Op een conferentie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) onlangs betoogde voormalig minister van financiën van de VS Lawrence Summers dat de huidige slechte groeicijfers een oorzaak hebben die ver aan de mondiale financiële crisis voorafgaat. Summers legde in het bijzonder de nadruk op de noodzaak tot meer investeringen in infrastructuur, een sentiment dat de meeste economen volledig onderschrijven, vooral als het gaat om echt productieve investeringen.

Anderen maken zich zeker ook zorgen om een langdurig verval, alhoewel de meesten de kant van de aanvoer benadrukken in plaats van de vraag. De econoom Jeffrey Sachs bijvoorbeeld heeft beargumenteerd dat de Amerikaanse economie een overvloed aan structurele belemmeringen tegen duurzame groei moet aanpakken, waaronder offshoring, ‘mismatch’ van vaardigheden en een in verval rakende infrastructuur.

De internetondernemer Peter Thiel en de legendarische schaakkampioen Gary Kasparov hebben gesuggereerd dat de malaise zelfs nog groter is, net zoals de econoom Robert Gordon. Ze betogen dat de technologiemotor die de mensheid de afgelopen tweehonderd jaar van het ene economische niveau naar het andere heeft getild zonder brandstof komt te zitten. Simpel gezegd, het internet mag dan wel ‘cool’ zijn, maar het is nauwelijks zo essentieel als stromend water, elektrificatie, of de verbrandingsmotor.