Wat is er aan de hand met de geavanceerde economieën?

CAMBRIDGE – Is de huidige langzame groei in geavanceerde economieën de ontwikkeling van een verval op lange termijn, of weerspiegelt deze de normale nasleep van een diepe financiële systeemcrisis? En wat belangrijker is, moeten we deze vraag zeker weten te beantwoorden om het tempo van het economisch herstel te versnellen?

Op een conferentie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) onlangs betoogde voormalig minister van financiën van de VS Lawrence Summers dat de huidige slechte groeicijfers een oorzaak hebben die ver aan de mondiale financiële crisis voorafgaat. Summers legde in het bijzonder de nadruk op de noodzaak tot meer investeringen in infrastructuur, een sentiment dat de meeste economen volledig onderschrijven, vooral als het gaat om echt productieve investeringen.

Anderen maken zich zeker ook zorgen om een langdurig verval, alhoewel de meesten de kant van de aanvoer benadrukken in plaats van de vraag. De econoom Jeffrey Sachs bijvoorbeeld heeft beargumenteerd dat de Amerikaanse economie een overvloed aan structurele belemmeringen tegen duurzame groei moet aanpakken, waaronder offshoring, ‘mismatch’ van vaardigheden en een in verval rakende infrastructuur.

To continue reading, please log in or enter your email address.

Registration is quick and easy and requires only your email address. If you already have an account with us, please log in. Or subscribe now for unlimited access.

required

Log in

http://prosyn.org/KVl7WUo/nl;