Het einde van de convergentie?

WASHINGTON, DC – Tot voor kort bestond er een brede consensus dat dit de eeuw van de opkomende landen zou worden. Maar de reactie van de financiële markten op de waarschuwing in mei dit jaar van de US Federal Reserve, het federale stelsel van Amerikaanse centrale banken, dat het onconventionele monetaire beleid zou kunnen worden beëindigd, heeft veel analisten ertoe gebracht zich af te vragen hoe snel de groei van de opkomende markten zou blijven. De vooruitzichten van de opkomende landen zullen deze week op de jaarvergaderingen van de Wereldbank en het Internationale Monetaire Fonds (IMF) een veelbesproken onderwerp zijn.

Tot halverwege 2013 hadden het IMF en de Wereldbank voorspeld dat de gemiddelde groei van het bruto binnenlands product (bbp) per hoofd van de bevolking voor de opkomende en ontwikkelingslanden (EMDEVs) de komende paar jaar bijna drie procentpunten hoger zou zijn dan in de geavanceerde landen van de wereld. De meeste commentatoren verwachtten dat er ook na dit decennium nog een substantieel verschil in de bbp-groei per hoofd van de bevolking zou blijven bestaan. Ze waren het louter oneens over de omvang van dit verschil.

De schattingen van Arvind Subramanian voor China en van Uri Dadush voor de EMDEVs in het algemeen waren aan de hoge kant, terwijl anderen, zoals Dani Rodrik, altijd voorzichtiger zijn geweest. De laatsten betoogden dat een groot deel van de snelle groei uit het verleden van de belangrijkste EMDEVs te danken was aan een periode van technologische 'inhaal'-groei in de industrie, die zijn grenzen had bereikt en niet makkelijk kon worden geëxporteerd naar de dienstensector of andere delen van de opkomende economieën.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/pisLGDPnl