15

De tweede Trump van het Westen

BRUSSEL – Tijdens het tweede debat in de race om het Amerikaans presidentschap beloofde Donald Trump dat hij, als hij gekozen zou worden, een speciale aanklager zou benoemen om de handel en wandel van Hillary Clinton te onderzoeken. “Je zou in de gevangenis terechtkomen,” zei Trump tegen haar.

Het dreigement van Trump om het justitiële systeem te politiseren stuitte op de (negatieve) reacties die het verdiende; maar helaas is zijn cynisme niet louter aan de Verenigde Staten voorbehouden. De huidige Poolse regering, onder leiding van de Partij voor Recht en Rechtvaardigheid (PiS), die ongeveer een jaar geleden aan de macht is gekomen, heeft soortgelijke autoritaire trekjes aan de dag gelegd, en juridische conventies aan haar laars gelapt ter bevordering van de eigen doeleinden.

PiS-leider Jarosław Kaczyński heeft herhaaldelijk opgeroepen tot het instellen van een onderzoek naar de vroegere Poolse premier en huidige voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk. Kaczyński houdt de voormalige regering van Tusk deels verantwoordelijk voor het vliegtuigongeluk van april 2010 in het Russische Smolensk, waarbij 96 mensen omkwamen, waaronder Kaczyński’s tweelingbroer, de Poolse president Lech Kaczyński.

De Poolse regeringsdelegatie was onderweg naar een herdenking van het bloedbad van 1940 in Katyn, waar Stalin tot de moord op 22.000 Poolse legerofficieren, politiebeambten en intellectuelen had bevolen, om Hitler vervolgens de schuld voor de misdaad in de schoenen te schuiven. Toen de Koude Oorlog ten einde was gekomen, kwam de waarheid over het bloedbad eindelijk naar buiten, en werd zij officieel erkend door de Russische president Boris Jeltsin.