NurPhoto/Getty Images

De tweede Trump van het Westen

BRUSSEL – Tijdens het tweede debat in de race om het Amerikaans presidentschap beloofde Donald Trump dat hij, als hij gekozen zou worden, een speciale aanklager zou benoemen om de handel en wandel van Hillary Clinton te onderzoeken. “Je zou in de gevangenis terechtkomen,” zei Trump tegen haar.

Het dreigement van Trump om het justitiële systeem te politiseren stuitte op de (negatieve) reacties die het verdiende; maar helaas is zijn cynisme niet louter aan de Verenigde Staten voorbehouden. De huidige Poolse regering, onder leiding van de Partij voor Recht en Rechtvaardigheid (PiS), die ongeveer een jaar geleden aan de macht is gekomen, heeft soortgelijke autoritaire trekjes aan de dag gelegd, en juridische conventies aan haar laars gelapt ter bevordering van de eigen doeleinden.

PiS-leider Jarosław Kaczyński heeft herhaaldelijk opgeroepen tot het instellen van een onderzoek naar de vroegere Poolse premier en huidige voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk. Kaczyński houdt de voormalige regering van Tusk deels verantwoordelijk voor het vliegtuigongeluk van april 2010 in het Russische Smolensk, waarbij 96 mensen omkwamen, waaronder Kaczyński’s tweelingbroer, de Poolse president Lech Kaczyński.

To continue reading, please log in or enter your email address.

Registration is quick and easy and requires only your email address. If you already have an account with us, please log in. Or subscribe now for unlimited access.

required

Log in

http://prosyn.org/l801gvh/nl;