Een agenda om de euro te redden

NEW YORK – Het is drie jaar geleden dat de eurocrisis uitbrak en alleen een onverbeterlijke optimist zal zeggen dat het ergste echt voorbij is. Sommigen, die opmerken dat de double-dip recessie voorbij is, concluderen dat het medicijn van bezuinigingen gewerkt heeft. Maar probeer dat maar eens te vertellen aan degenen in landen die nog in een depressie zitten, met een bbp per hoofd van de bevolking dat nog steeds beneden het niveau van voor 2008 ligt, werkloosheidscijfers boven de 20% en een jeugdwerkloosheid van boven de 50%. Met de huidige snelheid van het ‘herstel’ kan er geen terugkeer naar de normaliteit verwacht worden tot ergens ver in de komende tien jaar.

Een studie onlangs door economen van de Federal Reserve had als conclusie dat Amerika’s langdurige hoge werkloosheid jarenlang serieuze nadelige effecten op de bbp-groei zal hebben. Als dat geldt voor de Verenigde Staten, waar de werkloosheid 40% lager is dan in Europa, zijn de vooruitzichten voor groei in Europa inderdaad erg grauw.

Wat er bovenal nodig is, is een fundamentele hervorming van de structuur van de eurozone. Er is inmiddels een vrij duidelijk begrip van wat daar voor nodig is:

To continue reading, please log in or enter your email address.

Registration is quick and easy and requires only your email address. If you already have an account with us, please log in. Or subscribe now for unlimited access.

required

Log in

http://prosyn.org/sRNxgww/nl;

Handpicked to read next