Chris Van Es

Zuid-Afrika stapt eruit

NEW YORK – Internationale investeringsovereenkomsten zijn weer in het nieuws. De Verenigde Staten proberen een sterk investeringspact op te leggen binnen de twee z.g. ‘partnership’ overeenkomsten, de ene over de Atlantische Oceaan de andere over de Stille Oceaan, die nu onderhandeld worden. Maar er is een groeiende oppositie tegen dit soort zetten.

Zuid-Afrika heeft besloten om de automatische vernieuwing van investeringsovereenkomsten die ze tekenden in de periode net na de apartheid te stoppen en heeft aangekondigd dat een aantal ervan beëindigd zullen worden. Ecuador en Venezuela hebben die van hun al beëindigd. India heeft gezegd dat ze alleen maar een investeringsovereenkomst zullen tekenen met de VS als het mechanisme van oplossen van disputen wordt veranderd. Brazilië op zijn beurt heeft er nooit een gehad.

Er is een goede reden voor de weerstand. Zelfs in de VS zelf hebben de bonden en milieu-, gezondheids-, ontwikkelings- en andere non-gouvernementele organisaties geprotesteerd tegen de overeenkomsten die de VS voorstelt.

To continue reading, please log in or enter your email address.

Registration is quick and easy and requires only your email address. If you already have an account with us, please log in. Or subscribe now for unlimited access.

required

Log in

http://prosyn.org/5RsPmgE/nl;