10

De subsidieval

CAMBRIDGE – Bijna nooit staat een goed economisch beleid zo haaks op een goed politiek beleid als bij de subsidies voor voedsel en energie. De kwestie van de onbetaalbare subsidies is nu urgent voor drie van 's werelds belangrijkste nieuwe leiders: de Egyptische president Abdel Fattah el-Sisi, de Indonesische president Joko “Jokowi” Widodo en de Indiase premier Narendra Modi.

Sisi treedt de noodzaak om de subsidies terug te dringen beter tegemoet dan verwacht mocht worden. Modi doet het daarentegen slechter dan verwacht – waardoor zelfs een langverwachte overeenkomst van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in gevaar komt. In het geval van Jokowi is het nog te vroeg om er iets definitiefs over te zeggen.

In juli heeft Sisi voor elkaar gekregen wat weinig leiders in Noord-Afrika of het Midden-Oosten hebben gepresteerd: hij heeft de al lang bestaande brandstofsubsidies gekortwiekt en de prijzen met 41-78% laten stijgen. Verrassend genoeg heeft dit tot weinig protesten geleid.

Het Egyptische programma van voedselsubsidies, dat ruim $5 mrd per jaar kost, is ook dringend aan hervorming toe. De broodprijs is zó laag gehouden dat brood vaak als diervoer wordt gebruikt. Vroegere pogingen om dergelijke subsidies in Noord-Afrikaanse landen te verlagen hebben vaak onrust veroorzaakt en zelfs regeringen ten val gebracht. Maar de regering-Sisi lijkt ook op dit punt vooruitgang te boeken. De broodsubsidies zijn al met 13% verlaagd.