De subsidieval

CAMBRIDGE – Bijna nooit staat een goed economisch beleid zo haaks op een goed politiek beleid als bij de subsidies voor voedsel en energie. De kwestie van de onbetaalbare subsidies is nu urgent voor drie van 's werelds belangrijkste nieuwe leiders: de Egyptische president Abdel Fattah el-Sisi, de Indonesische president Joko “Jokowi” Widodo en de Indiase premier Narendra Modi.

Sisi treedt de noodzaak om de subsidies terug te dringen beter tegemoet dan verwacht mocht worden. Modi doet het daarentegen slechter dan verwacht – waardoor zelfs een langverwachte overeenkomst van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in gevaar komt. In het geval van Jokowi is het nog te vroeg om er iets definitiefs over te zeggen.

In juli heeft Sisi voor elkaar gekregen wat weinig leiders in Noord-Afrika of het Midden-Oosten hebben gepresteerd: hij heeft de al lang bestaande brandstofsubsidies gekortwiekt en de prijzen met 41-78% laten stijgen. Verrassend genoeg heeft dit tot weinig protesten geleid.

To continue reading, please log in or enter your email address.

Registration is quick and easy and requires only your email address. If you already have an account with us, please log in. Or subscribe now for unlimited access.

required

Log in

http://prosyn.org/4fuVTM1/nl;