rached2_ EVARISTO SAAFP via Getty Images_lula terra livre EVARISTO SA/AFP via Getty Images

Verzet tegen Braziliëʼs loslaten van de vergroening

RIO DE JANEIRO – Sinds het aantreden van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro in 2019 hangt het lot van het Amazonegebied en zijn inheemse volkeren aan een zijden draadje. Nu de uitvoerende, wetgevende en rechterlijke macht de milieuagenda hebben gedecimeerd, ziet het er somber uit voor Braziliëʼs weg naar een groenere toekomst.

In 2021 bereikte de ontbossing in het Braziliaanse Amazonegebied het hoogste niveau sinds 2006, terwijl de illegale mijnbouw in de wettelijk beschermde inheemse gebieden van de Yanomami met 46 procent is toegenomen. Deze goudwinning leidde niet alleen tot malaria en blootstelling aan kwik, maar ook tot ongekend geweld tegen inheemse volkeren. In 2019 waren er 277 geregistreerde gevallen van dergelijk geweld, waaronder 113 moorden, 33 doodsbedreigingen, zestien gevallen van racistische en etnisch-culturele discriminatie, en tien gevallen van seksueel geweld.

De exploitatie en vernietiging van ʼs werelds grootste regenwoud berust op welbekende methoden. Om te beginnen heeft de regering-Bolsonaro agentschappen die zijn opgericht om het milieu en de inheemse bevolking te beschermen, buiten werking gesteld. Het gaat onder meer om het Braziliaanse Instituut voor Milieu en Hernieuwbare Natuurlijke Hulpbronnen, het Chico Mendes Instituut voor het Behoud van de Biodiversiteit en de Nationale Stichting voor de Inheemse bevolking.

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/eAwkNljnl