Saudi Stock Exchange Fayez Nureldine/Getty Images

Het inzetten van islamitisch bankieren voor duurzame ontwikkeling

WASHINGTON, DC – Ruwweg een derde van de mensen die wereldwijd zuchten onder extreme armoede leeft in lidstaten van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIS). In 21 van die 57 landen heeft minder dan de helft van de bevolking toegang tot adequaat sanitair. Vier procent van de kinderen die in deze landen geboren wordt sterft voor zijn vijfde verjaardag.

Simpel gezegd worstelen veel OIS-landen er ondanks hun grote potentieel mee om ontwikkeling op brede basis te bereiken. Voor veel landen is de beruchte ‘grondstoffenvloek’ aan het werk; in andere landen zijn zwak leiderschap en mislukte instituties de schuldigen. Het helpt ook niet dat een grote meerderheid (ongeveer 71%) van de 125 miljoen mensen die getroffen worden door conflicten en natuurrampen in OIS-landen wonen. Instabiliteit oefent een enorme druk uit op de nationale begrotingen.

Maar er zijn voor deze landen mogelijkheden. In het bijzonder het kapitaal dat zich heeft geaccumuleerd in de financiële systemen van sommige OIS-landen zou een belangrijke rol kunnen spelen in het behalen van hun ontwikkelingsdoelen – vooral als de potentie van islamitisch financieren ten volle benut wordt.

To continue reading, please log in or enter your email address.

Registration is quick and easy and requires only your email address. If you already have an account with us, please log in. Or subscribe now for unlimited access.

required

Log in

http://prosyn.org/rU3awJd/nl;