nye233_erhui1979Getty Images_nuclear erhui1979/Getty Images

Is een kernoorlog onvermijdelijk?

CAMBRIDGE – De invasie van Rusland in Oekraïne en het nucleaire wapengekletter tegen het Westen hebben het debat over kernwapens nieuw leven ingeblazen. Toen vorig jaar een verdrag van de Verenigde Naties in werking trad om dergelijke wapens volledig te verbieden, behoorde geen van de negen kernwapenstaten in de wereld tot de 86 ondertekenaars. Hoe kunnen deze staten rechtvaardigen dat zij wapens bezitten die de hele mensheid in gevaar brengen?

Dat is een relevante vraag, maar zij moet naast een andere worden gelegd: als de Verenigde Staten het verdrag zouden ondertekenen en hun eigen arsenaal zouden vernietigen, zouden zij dan nog in staat zijn om verdere Russische agressie in Europa af te schrikken? Als het antwoord nee is, moet men zich ook afvragen of een kernoorlog onvermijdelijk is.

Dat is geen nieuwe vraag. In 1960 concludeerde de Britse wetenschapper en romanschrijver C.P. Snow dat een kernoorlog binnen tien jaar ʻeen mathematische zekerheidʼ was. Dat was misschien overdreven, maar velen geloofden dat Snows voorspelling gerechtvaardigd zou zijn als er binnen een eeuw een oorlog zou uitbreken. In de jaren tachtig waarschuwden voorvechters van een kernstop, zoals Helen Caldicott, net als Snow dat de opbouw van een kernwapenarsenaal ʻvan een kernoorlog een mathematische zekerheid zal maken.ʼ

https://prosyn.org/2KC12JInl