infant south sudan ASHRAF SHAZLY/AFP/Getty Images

Onzichtbare kinderen

ABIDJAN – Een naam, een officiële identiteit, en een door iedereen erkende nationaliteit: de meesten van ons vinden die dingen vanzelfsprekend. Maar voor bijna een kwart miljard kinderen in de hele wereld, waaronder tientallen miljoenen in het ten zuiden van de Sahara gelegen deel van Afrika, zijn dergelijke fundamentele rechten een onbereikbare luxe.

Volgens UNICEF zijn de geboorten van zo'n 230 miljoen kinderen van nog geen vijf jaar oud – ongeveer een derde van het mondiale totaal – nooit geregistreerd. Azië biedt onderdak aan 59% van deze ongeregistreerde kinderen, en het ten zuiden van de Sahara gelegen deel van Afrika aan nog eens 37%. Die groeien allemaal “onzichtbaar” op, zelfs voor hun eigen land.

Het probleem is bijzonder acuut in bepaalde Afrikaanse landen: slechts 3% van de kinderen in Somalië, 4% in Liberia en 7% in Ethiopië hebben bijvoorbeeld officiële papieren. De registratieniveaus verschillen ook enorm binnen landen, zowel in Afrika als elders. Van kinderen die geboren worden op het platteland, vaak ver verwijderd van administratieve centra, is het minder waarschijnlijk dat ze geregistreerd zullen worden dan van kinderen die in steden wonen. Inkomen is een andere factor: kinderen die in de armste 20% van de huishoudens geboren worden zullen doorgaans veel sneller door de bureaucratische kieren heen vallen. Kinderen uit gezinnen van etnische minderheden of vluchtelingen zullen zelfs nóg minder snel in de burgerlijke stand opduiken.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/iOl1g5knl