malta journalist murder memorial TOLGA AKMEN/AFP/Getty Images

Hoe de mondialisering onze moeder heeft vermoord

LONDEN – Hetwereldwijde netwerk dat de transnationale georganiseerde misdaad en corruptie faciliteert is helaas een van de meest duurzamesuccesverhalen van de mondialisering. Het is daarom ook een van haar dodelijkste tekortkomingen. Terwijl deproducten en deopbrengsten van de misdaad zonder enig probleem over grenzen heen stromen, blijven de justitiële en politionele autoriteitengrotendeels gevangen binnen nationale grenzen, en worden zegestaag ondermijnd enoverweldigd. Intussen worden journalisten die dit alles proberen te documenteren geïntimideerd, opgesloten envermoord.

Nu de krachten van de gemondialiseerde misdaad en corruptie aan onze vrijheid en veiligheid blijven knagen, hebben de vermoorde journalisten die zij in hun spoor achter zich laten ons een paar krachtige lessen geleerd over hoe we moeten reageren. Deze lessen gaan niet alleen over de journalistiek, maar ook over de wetshandhaving en het soort maatschappij waarin we willen leven.

Een van deze journalisten was onze moeder, Daphne Caruana Galizia. Ze werd op 16 oktober 2017 in Malta vermoord, toen een bom die onder de chauffeursstoel van haar auto was geplaatst explodeerde op het moment dat ze zich naar de bank wilde haasten om de blokkade van haar rekening op te heffen, die bevroren was door de minister van economische zaken van het land. Het was de jongste van een reeks aanvallen op haar wegens haar journalistieke werk, maar niet het laatste misdrijf dat Malta te verduren kreeg voor wat zij had onthuld.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/VoFX8bonl