coal factory Nicholas Kamm/AFP/Getty Images

Stop het verzekeren van klimaatverandering

RIPTON, VERMONT – Afgelopen maand genoot het Verenigd Koninkrijk zijn eerste hele dag zonder de noodzaak tot energie uit kolen sinds het begin van de Industriële Revolutie. Dit is opmerkelijk nieuws – en het biedt een glimp van de toekomst die ons te wachten staat nu het land dat de eeuwenlange romance van de mensheid met zwarte brandende stenen ooit begon een volgende stap maakt.

Net zoals de fax plaatsmaakte voor de email en walvistraan voor kerosine maken kolen nu plaats voor schonere vormen van energie. En deze overdracht zal sneller plaatsvinden – wellicht nog snel genoeg om ons ten minste het tempo van de klimaatverandering te doen vertragen – wanneer de gigantische en machtige verzekeringsindustrie ook zijn deel zal doen.

Door garant te staan voor de ontwikkeling van onze industriële maatschappij en de kolen die deze van energie hebben voorzien is de verzekeringssector één van de cruciale maar vaak vergeten vormgevers van de Industriële Revolutie. ‘Dit is alleen maar mogelijk gemaakt door verzekeraars,’ zo zei Henry Ford toen hij naar de skyline van New York keek; ‘zonder verzekeringen zouden wolkenkrabbers niet bestaan. Geen enkele investeerder zou gebouwen financieren die een sigarettenpeuk tot de grond toe kan doen afbranden.’

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/QgKMpIOnl