gomera3_YASUYOSHICHIBAAFPGettyImages_impalasbyrailroadbridge Yasuyoshi Chiba/AFP/Getty Images

Wat is er mis met milieu-effectrapportages?

CAMBRIDGE – Walhi, de grootste milieu-organisatie van Indonesië, heeft de regering onlangs voor de rechter gesleept wegens het verlenen van een bouwvergunning aan een Chinees bedrijf, op basis van een volgens Walhi “zeer gebrekkige” milieu-effectrapportage. De organisatie beweert dat het Batang Toru-damproject van $1,5 mrd ernstige ecologische gevolgen zal hebben, waaronder het waarschijnlijke uitsterven van de meest zeldzame aap ter wereld, de Tapanuli orang-oetan.

Batang Toru is slechts een van de vele geplande infrastructuurprojecten in de hele wereld die officieel als ecologisch verantwoord worden bestempeld, ondanks de ernstige milieurisico's. De aanleg is bijvoorbeeld bijna voltooid van een spoorwegverbinding door het beroemde Nairobi National Park in Kenia, ondanks publieke verontwaardiging over een “incomplete en incompetente” milieu-effectrapportage.

Op dezelfde manier heeft de regering in Guinee plannen goedgekeurd voor de bouw van een dam door een ander Chinees bedrijf in het nationaal park Moyen-Bafing, een reservaat voor chimpansees. De milieu-effectrapportage die werd uitgevoerd, aldus deskundigen, onderschat aanzienlijk het aantal chimpansees dat door het project wordt bedreigd.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

Get unlimited access to PS premium content, including in-depth commentaries, book reviews, exclusive interviews, On Point, the Big Picture, the PS Archive, and our annual year-ahead magazine.

https://prosyn.org/spIhmjTnl