stiglitz300_Justin SullivanGetty Images_carshortage Justin Sullivan/Getty Images

Een evenwichtige reactie op de inflatie

NEW YORK – Hoewel sommige aanbodtekorten werden verwacht toen de wereldeconomie na de COVID-19-lockdowns weer op gang kwam, zijn zij alomtegenwoordiger en minder tijdelijk gebleken dan was gehoopt. In een markteconomie die althans ten dele door de wetten van vraag en aanbod wordt beheerst, verwacht men dat tekorten in de prijzen tot uiting zullen komen. En wanneer individuele prijsstijgingen op één hoop worden gegooid, noemen we dat inflatie, die zich nu op een niveau bevindt dat sinds vele jaren niet meer is voorgekomen.

Niettemin is mijn grootste zorg dat de centrale banken overdreven zullen reageren, de rente buitensporig zullen verhogen en het ontluikende herstel in de kiem zullen smoren. Zoals altijd zouden degenen aan de onderkant van de inkomensschaal in dit scenario het meest te lijden hebben.

In de laatste gegevens vallen verschillende zaken op. Ten eerste is het inflatiecijfer wisselvallig geweest. Vorige maand maakten de media veel ophef over het inflatiecijfer van 7 procent op jaarbasis in de Verenigde Staten, maar zij vergaten op te merken dat het cijfer voor december iets meer dan de helft lager uitviel dan dat voor oktober. Aangezien er geen aanwijzingen zijn voor een inflatiespiraal, zijn de marktverwachtingen – die tot uiting komen in het verschil in rendement op inflatiegeïndexeerde en niet-inflatiegeïndexeerde obligaties – naar behoren getemperd.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/cxmuqFpnl