Dominique Faget/AFP/Getty Images

Het laatste bastion van een winstgevende pers

NEW DELHI – Over de hele wereld lijken dagbladen geconfronteerd te worden met een dreigende ondergang, nu een enorme uittocht naar het internet ervoor zorgt dat hun oplages dalen en hun advertentie-inkomsten instorten. Maar niet in India.

In het Westen hebben jongeren grotendeels afscheid genomen van de fysieke ochtendkrant. In plaats daarvan volgen ze het nieuws wanneer ze dat maar willen, met behulp van tablets, laptops en mobiele telefoons. Omdat de advertentie-inkomsten zijn opgezogen door de internetgiganten Facebook en Google, zijn de dagbladwinsten gekelderd. De sector heeft de afgelopen jaren vele faillissementen meegemaakt, en de kranten die nog wel in bedrijf zijn, hebben vaak grote aantallen personeelsleden ontslagen, vooral onder hun correspondenten. In de Verenigde Staten is het aantal full-time journalisten sinds 2001 met 20 procent gedaald.

Zelfs enkele grote titels hebben de deuren moeten sluiten of komen alleen nog online uit, want cyberspace is waar alle ogen op gericht zijn. Maar hoewel een paar bekende kranten – zoals de New York Times, de Washington Post, en de Britse Guardian – zelf een robuuste internet-aanwezigheid hebben opgebouwd, is dat niet genoeg.

To continue reading, please log in or enter your email address.

Registration is quick and easy and requires only your email address. If you already have an account with us, please log in. Or subscribe now for unlimited access.

required

Log in

http://prosyn.org/nhpEuVa/nl;