14

Het verwezenlijken van de Indiase droom

NEW DELHI – Het gebeurt niet vaak dat ik twee petten tegelijk mag dragen. Maar dat is precies wat me eerder deze maand overkwam, toen ik een paar dagen in New Delhi verbleef.

Ik was in de eerste plaats in India in mijn huidige rol als president van een commisie die in opdracht van de Britse premier onderzoek doet naar anti-microbiële resistentie (AMR). Maar mijn bezoek viel samen met de presentatie van de Indiase begroting voor 2015-'16, de eerste van de regering van premier Narendra Modi. Gezien een paar van mijn andere interesses en ervaringen vond ik wat werd gepresenteerd zeer interessant.

Na de recente herziening van de bbp-cijfers blijkt dat de Indiase economie de laatste tijd – in reële termen – iets sneller is gegroeid dan die van China. Een belangrijk element uit mijn onderzoek naar de BRIC-economieën (Brazilië, Rusland, India en China) van ruim tien jaar geleden was dat India dit decennium op een gegeven moment sneller zou gaan groeien dan China, en dat tientallen jaren zou blijven doen.

De redenering is eenvoudig genoeg. De demografie van India is aanzienlijk beter dan die van China, en de omvang en het groeitempo van de beroepsbevolking van een land vormen een van de twee sleutelfactoren die de economische prestaties op de langere termijn bepalen; de andere is de productiviteit. Tussen nu en 2030 zal het groeitempo van de Indiase beroepsbevolking net zoveel bijdragen aan het bestaande arbeidspotentieel als de vier grootste continentale Europese economieën samen. India is minder verstedelijkt dan China, en bevindt zich nog in de beginfase waarin kan worden geprofiteerd van de weldadige krachten waarmee de verstedelijking doorgaans gepaard gaat.