ghosh5_-AFPGetty-Images_womens-wall -/AFP/Getty Images

India’s Grote Muur van Gelijkheid

NEW DELHI – Het afgelopen jaar was een waterscheiding voor de genderrelaties. De #MeToo-beweging bracht gevestigde namen en instituten over de hele wereld aan het wankelen, en dwong zelfs machtige mannen zich te onderwerpen aan een kritisch onderzoek wegens hun gedrag jegens vrouwen. Maar ondanks een patriarchale reactie lijkt de beweging nog niet over zijn hoogtepunt heen te zijn: op 1 januari vormden naar schatting vijf miljoen vrouwen een menselijke ketting – of “vrouwenmuur” – in de Indiase deelstaat Kerala, die zich ruim 600 kilometer lang door de hele staat uitstrekte, om hun toewijding aan de strijd voor gendergelijkheid te betonen.

Het is onmogelijk de symbolische kracht van de vrouwenmuur te overdrijven. De muur omvatte ruim een derde van de hele vrouwelijke bevolking van de staat Kerala van zes jaar en ouder – ongeveer twee miljoen méér mensen dan de organisatoren hadden verwacht. Het evenement had de steun van de deelstaatregering, maar dankt zijn succes aan de betrokkenheid van een heel scala aan groeperingen en organisaties, om maar te zwijgen van de individuele vrouwen die eraan deelnamen.

Die vrouwen kwamen uit alle lagen van de bevolking. Er waren artsen, juristen, leraren, studenten, nonnen, dienstbodes, landarbeidsters, loonarbeidsters en gezinsverzorgsters. Er waren hindoes, moslims en christenen. Er waren moeders met babies in hun armen, jonge meisjes, en oudere vrouwen die nauwelijks konden staan en op anderen moesten leunen voor steun. In veel gebieden waren er ook kettingen van mannelijke bondgenoten van de vrouwen, die aan de overkant van de weg hun solidariteit betuigden.

https://prosyn.org/bDY9WBInl