badre18_krisanapong detraphiphat_getty images_accounting Krisanapong Detraphiphat/Getty Images

De nieuwe grens van verantwoordelijk ondernemen

PARIJS – De COVID-19-crisis heeft aangetoond hoezeer al onze grote uitdagingen met elkaar verweven zijn. Het verlies aan biodiversiteit en de toenemende ongelijkheid hebben bijgedragen aan een wereldwijde ramp voor de volksgezondheid en de ergste economische crisis in bijna een eeuw.

Zoals zo vaak gebeurt tijdens zulke momenten, staan mensen plotseling open voor veranderingen die zij eerder zonder meer zouden hebben afgewezen. Zo is er bijvoorbeeld een grote verschuiving gaande in de wereld van het bedrijfsleven, waar veel managers en beleggers staan te popelen om meer duurzame en verantwoordelijke praktijken en bedrijfsmodellen toe te passen.

Het is nu de taak ervoor te zorgen dat deze nieuwe geestesgesteldheid zelf viraal gaat. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat alle bedrijven de juiste stappen zetten, gezien het feit dat ze zich zullen blijven richten naar de eisen en belangen van aandeelhouders en beleggers? Een voor de hand liggend antwoord is: door middel van normen op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur (kortweg ESG). Maar deze normen bieden slechts een gedeeltelijke oplossing. Juist omdat dit veld nu booming is, is het er druk en verwarrend geworden, wat leidt tot klachten over ʻduurzaamheidsrapportagemoeheid.ʼ

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/eTFWMu4nl