decroo1_MANAN VATSYAYANAAFP via Getty Images_wind turbine man MANAN VATSYAYANA/AFP via Getty Images

Hoe de menselijke natuur de klimaatverandering kan bestrijden

BRUSSEL – Zowel de COVID-19-pandemie als de opwarming van de aarde gaan over overleven, en zijn in de kern gezondheidscrises. Maar deze typologie is niet hun enige gemeenschappelijke kenmerk. We kunnen ze ook op een vergelijkbare manier overwinnen – door samen te werken met, in plaats van in te gaan tegen, onze menselijke natuur.

Het alfa en omega van het klimaatbeleid is de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen (BKG): de Europese Unie streeft naar een vermindering met 55 procent tegen 2030 en naar een netto-nuluitstoot tegen 2050. Onze eerste reactie op deze ambitieuze doelstellingen is vaak dat we minder vlees zouden moeten eten, minder zouden moeten vliegen, moeten hergebruiken wat we gebruiken en onze veronderstelling dat het bbp voortdurend moet stijgen, ter discussie zouden moeten stellen. Vanuit dit perspectief lijkt het terugdringen van de BKG-uitstoot neer te komen op een verlaging van onze huidige levensstandaard.

Op dezelfde manier hebben we COVID-19 aanvankelijk aangepakt door het sociale leven aan banden te leggen, winkels en bedrijven te sluiten en de burgerlijke vrijheden in te perken. Dat betekende minder contacten en minder contracten. Maar al snel werd duidelijk dat deze maatregelen niets anders waren dan een tijdelijke, snelle oplossing. In onze liberale westerse samenlevingen is het – gelukkig – onmogelijk om mensen thuis opgesloten te houden.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/ax0AeCdnl