Jean-Claude Juncker European People's Party © European People's Party

Verder kijken dan Juncker

LONDEN – De Europese Unie lijkt zich slechts op een probleem tegelijk te kunnen concentreren. Deze zomer is dat de vraag wie José-Manuel Barroso zal opvolgen als president van de Europese Commissie. De Britse premier David Cameron vindt zichzelf terug in een achterhoedegevecht in de poging om de benoeming van de aardsfederalist Luxemburger Jean-Claude Juncker tegen te houden.

President van de Commissie is ongetwijfeld een belangrijke baan. De Commissie heeft een monopolie over het voorstellen van nieuwe wetgeving, waarvan het karakter zwaar wordt beïnvloed door de president. Maar nieuwe wetgeving is tegenwoordig een soort luxe voor Europa. In plaats van het overwegen van opwindende nieuwe richtlijnen voor de gewenste eigenschappen van, laten we zeggen, grasmaaiers die in de EU verkocht worden, moeten de Europese leiders drie urgente en onderling verbonden taken volbrengen.

De eerste is politiek. Bij de recente Europese parlementsverkiezingen steunde een kwart van de stemmers in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk partijen die vijandig staan tegenover verdere integratie en toegewijd zijn aan het herstellen van een Europa van onafhankelijke lidstaten. Zelfs in Duitsland deed een eurosceptische partij het verrassend goed. De centrumlinkse en centrumrechtse federalisten hebben hierop gereageerd door met samenwerking een meerderheid voor Juncker veilig te stellen.

To continue reading, please log in or enter your email address.

Registration is quick and easy and requires only your email address. If you already have an account with us, please log in. Or subscribe now for unlimited access.

required

Log in

http://prosyn.org/ZgZO9tG/nl;