2

De vos en de ECB

PARIJS – Een Frans zakenblad noemde de algemeen directeur van het IMF Christine Lagarde onlangs de meest invloedrijke Franse persoon in leven, ruim voor president François Hollande. Ondanks dat die beslissing wellicht politiek beïnvloed is, is er geen twijfel over mogelijk dat ze op zijn minst de meest prominente Franse vrouw in leven is.

Lagarde heeft in deze categorie niet veel concurrentie. Valérie Trierweiler, Hollande’s partner, kwam in het nieuws door een slecht overdachte politieke tweet over haar voorganger, maar heeft zich sindsdien teruggetrokken achter de firewalls van het Élysée. En Brigitte Bardot is niet bepaald meer de kracht der natuur die ze ooit was.

Maar dit gaat misschien veranderen. Het Europese Parlement heeft net de benoeming bevestigd van Danièle Nouy van de Banque de France als het eerste hoofd van de nieuwe Raad van toezicht van de Europese Centrale Bank.

Deze aankondiging komt minder dan een maand voordat de ECB de directe supervisie van zo’n 130 banken overneemt, die meer dan 80% van de bankactiva van de eurozone representeren en alleen kleinere nationale banken onder de jurisdictie van plaatselijke toezichthouders laat. Nouy (waarmee ik gewerkt heb) is een goed geïnformeerde en capabele supervisor, die begiftigd is met een geweldige combinatie van vastberadenheid en charme. Ze zal al deze eigenschappen nodig hebben om het nieuwe Europese bankensysteem efficiënt te doen functioneren.