0

Raadselen van de ranglijst

PARIJS – Gibraltar kreeg vorige maand opwindend nieuws te horen. Uit de jongste Global Financial Centres Index (GFCI), gepubliceerd door het consultancy Z/Yen in Londen, bleek dat de Rots op deze ranglijst sneller en verder was gestegen dan enig ander financieel centrum ter wereld – 17 plaatsen, van de 70ste naar de 53ste plek, sinds het voorgaande rapport uit september 2013.

Ik kan me de festiviteiten in Gibraltar-stad wel indenken, waar – nu de Britse marinebasis gesloten is en de Spanjaarden moeilijk doen aan de grens – de financiële dienstverlening van cruciaal belang is voor de werkgelegenheid. En ik kan me ook voorstellen dat velen in Hamilton, Bermuda – dat bijna net zo ver is gekelderd als Gibraltar is geklommen – 16 plaatsen, naar de 56ste plek – minder vrolijk zullen zijn.

Het is uiteraard ook mogelijk dat Gibraltar en Bermuda ervoor hebben gekozen de resultaten te negeren, of de betekenis ervan in twijfel te trekken. Hoe dan ook, er is geen twijfel mogelijk over de mondiale obsessie met dit soort ranglijsten vandaag de dag. Voor bijna iedere menselijke activiteit is er tegenwoordig wel een ranglijst.

Banken worden gerangschikt op grond van hun bezittingen. Zakenbanken worden gerangschikt op basis van een heel scala aan parameters, net als universiteiten – van hun wetenschappelijke resultaten tot hun milieuvriendelijkheid of hun aantrekkingskracht op homoseksuele studenten. In Groot-Brittannië bestaat een ranglijst die laat zien waar je het best kunt wonen als je de Britse Nationale Loterij wilt winnen. (Je kansen zijn bijna twee maal zo hoog in het noordoosten als in Noord-Ierland).