Raadselen van de ranglijst

PARIJS – Gibraltar kreeg vorige maand opwindend nieuws te horen. Uit de jongste Global Financial Centres Index (GFCI), gepubliceerd door het consultancy Z/Yen in Londen, bleek dat de Rots op deze ranglijst sneller en verder was gestegen dan enig ander financieel centrum ter wereld – 17 plaatsen, van de 70ste naar de 53ste plek, sinds het voorgaande rapport uit september 2013.

Ik kan me de festiviteiten in Gibraltar-stad wel indenken, waar – nu de Britse marinebasis gesloten is en de Spanjaarden moeilijk doen aan de grens – de financiële dienstverlening van cruciaal belang is voor de werkgelegenheid. En ik kan me ook voorstellen dat velen in Hamilton, Bermuda – dat bijna net zo ver is gekelderd als Gibraltar is geklommen – 16 plaatsen, naar de 56ste plek – minder vrolijk zullen zijn.

Het is uiteraard ook mogelijk dat Gibraltar en Bermuda ervoor hebben gekozen de resultaten te negeren, of de betekenis ervan in twijfel te trekken. Hoe dan ook, er is geen twijfel mogelijk over de mondiale obsessie met dit soort ranglijsten vandaag de dag. Voor bijna iedere menselijke activiteit is er tegenwoordig wel een ranglijst.

To continue reading, please log in or enter your email address.

Registration is quick and easy and requires only your email address. If you already have an account with us, please log in. Or subscribe now for unlimited access.

required

Log in

http://prosyn.org/lJVxk4Z/nl;