30

Hoe Trump Amerika zou verzwakken

CAMBRIDGE – Donald Trump, de vermoedelijke Amerikaanse presidentskandidaat van de Republikeinen, heeft zijn diepe scepsis uitgesproken over de waarde van de bondgenootschappen van de Verenigde Staten. Zijn blik op de wereld is typisch 19e-eeuws.

Toen volgden de Verenigde Staten het advies van George Washington op om ‘verstrengelende bondgenootschappen’ te vermijden, en streefden de Monroe Doctrine na, die zich concentreerde op de belangen van de VS op het westelijk halfrond. Zonder een groot staand leger (en met een marine die in de jaren 1870 kleiner was dan die van Chili) speelde de VS in de 19e eeuw een ondergeschikte rol in het mondiale machtsvenewicht.

Dit veranderde beslissend met de Amerikaanse entree in de Eerste Wereldoorlog, toen Woodrow Wilson met de traditie brak en Amerikaanse troepen stuurde om in Europa te vechten. Bovendien stelde hij een Volkerenbond voor om collectieve veiligheid op mondiale basis te organiseren.

Maar nadat de Senaat Amerikaans lidmaatschap van de bond in 1919 afwees, bleven de troepen thuis en was alles in Amerika ‘weer bij het oude.’ Alhoewel het inmiddels een grote mondiale speler was, werd de VS ziekmakend isolationistisch. Zijn absentie in de allianties van de jaren ’30 creëerden het speelveld voor een desastreus decennium getekend door economische crisis, genocide, en nog een wereldoorlog.