Mark Wallheiser/Stringer

Hoe Trump Amerika zou verzwakken

CAMBRIDGE – Donald Trump, de vermoedelijke Amerikaanse presidentskandidaat van de Republikeinen, heeft zijn diepe scepsis uitgesproken over de waarde van de bondgenootschappen van de Verenigde Staten. Zijn blik op de wereld is typisch 19e-eeuws.

Toen volgden de Verenigde Staten het advies van George Washington op om ‘verstrengelende bondgenootschappen’ te vermijden, en streefden de Monroe Doctrine na, die zich concentreerde op de belangen van de VS op het westelijk halfrond. Zonder een groot staand leger (en met een marine die in de jaren 1870 kleiner was dan die van Chili) speelde de VS in de 19e eeuw een ondergeschikte rol in het mondiale machtsvenewicht.

Dit veranderde beslissend met de Amerikaanse entree in de Eerste Wereldoorlog, toen Woodrow Wilson met de traditie brak en Amerikaanse troepen stuurde om in Europa te vechten. Bovendien stelde hij een Volkerenbond voor om collectieve veiligheid op mondiale basis te organiseren.

To continue reading, please log in or enter your email address.

Registration is quick and easy and requires only your email address. If you already have an account with us, please log in. Or subscribe now for unlimited access.

required

Log in

http://prosyn.org/tpbz7VX/nl;