Een gezondere wereldgezondheidsagenda

LONDEN – Op 25 september 2013 zijn de wereldleiders in New York bijeengekomen voor een speciale zitting van de Verenigde Naties, waarin een route werd uitgestippeld naar een nieuwe reeks Sustainable Development Goals (SDGs, Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen). De mogelijkheden, omschreven als 'kansen die zich eens in een generatie voordoen', lijken inderdaad aanzienlijk. Toch zou het wel eens kunnen dat de doelstelling van een optimale gezondheid het onderspit zal delven.

De SDGs zijn de opvolgers van de Millennium Development Goals (MDGs, Millennium Ontwikkelingsdoelstellingen), die in 2000 zijn vastgesteld en in 2015 zullen aflopen. De MDGs hebben hun nut bewezen voor het mobiliseren van de politieke wil en het richten van de financiële middelen op een beperkte reeks fundamentele behoeften in lage- en middeninkomenslanden. De levens van miljoenen mensen, vooral in het ten zuiden van de Sahara gelegen deel van Afrika, zijn verbeterd.

Het SDG-raamwerk is onderwerp geweest van een jaar van wijdverbreide consultaties, lobby's en debatten. Op een paar terreinen is consensus bereikt: de nog niet waargemaakte MDGs moeten worden voltooid; de SDGs moeten zich niet alleen op de armoedebestrijding richten, maar ook rekening houden met de grenzen van de planeet, zoals die tot uiting komen in de klimaatverandering; en ze moeten universeel zijn in hun reikwijdte, zodat zowel in arme als in rijke landen voorkomende problemen als de toenemende ongelijkheid kunnen worden aangepakt.

https://prosyn.org/ogfGLb1nl