ashworth1_GettyImages_cybersecurity

De toenemende kredietrelevantie van cyberveiligheid

LONDEN – De recente ransomware-aanval die de Colonial Pipeline in de Verenigde Staten platlegde, illustreert de toenemende geraffineerdheid van cyberaanvallen in de afgelopen twaalf maanden. Sinds de Colonial-aanval zijn er aanvallen geweest op de verzekeringssector in Azië, een Europese aanbieder van vrachtwagenleasing, een Franse koper van noodlijdende schulden en een wereldwijd opererend levensmiddelenbedrijf. Bij al deze aanvallen werd losgeld geëist en werd duidelijk dat aanvallers in staat zijn doelwitten te kiezen zonder rekening te houden met geografische of sectorgebonden factoren.

Aanvallen beperken zich evenmin tot beursgenoteerde ondernemingen: ook soevereine staten en overheidsinstellingen zijn bijzonder kwetsbaar. We hebben aanvallen gezien op de Amerikaanse stad Hartford, talrijke Texaanse schooldistricten en, meer recentelijk, op het Ierse gezondheidszorgstelsel.

Het is dan ook geen verrassing dat cyberrisicoʼs een steeds belangrijker factor worden bij het bepalen van kredietbeoordelingen. Bij S&P Global Ratings hebben we de afgelopen zes maanden meer kredietrelevante cybergebeurtenissen gezien dan in de zes jaar daarvoor, en we denken regelmatig na over recente cyberontwikkelingen om onze focus aan te scherpen. Onze meest recente beoordelingen hebben veel van onze eerdere standpunten bekrachtigd, maar ons perspectief op het beheersen van cyberrisicoʼs blijft zich ontwikkelen.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/fSmZq04nl