shiller127_Artit AungpraphapornchaiGetty Images_coronavirusgraphrecession Artit Aungpraphapornchai/Getty Images

De twee pandemieën

NEW HAVEN – We ondergaan momenteel de emotionele gevolgen van niet één pandemie, maar van twee. In de eerste plaats is er de COVID-19-pandemie, die ons nerveus maakt omdat wij zelf, of mensen die wij liefhebben, waar dan ook ter wereld, spoedig ernstig ziek zouden kunnen worden en zelfs zouden kunnen overlijden. En in de tweede plaats is er een pandemie van angst over de economische gevolgen van de eerste.

Deze twee pandemieën zijn met elkaar verbonden, maar niet hetzelfde. In de tweede pandemie zijn de angstverhalen zó viraal gegaan dat we er voortdurend aan denken. De aandelenmarkt is als een baksteen onderuit gegaan, klaarblijkelijk als reactie op verhalen over de uitputting van onze spaartegoeden door toedoen van COVID-19, tenzij we actie ondernemen. Maar anders dan bij COVID-19 zelf is de bron van onze angst dat we niet zeker weten welke actie dat moet zijn.

Het is geen goed nieuws als twee pandemieën tegelijkertijd aan het werk zijn. De ene kan de andere voeden. Bedrijfssluitingen, stijgende werkloosheid en inkomensverlies bevorderen de financiële zorgen die er op hun beurt weer toe kunnen leiden dat mensen, wanhopig om te kunnen werken, geen adequate voorzorgsmaatregelen treffen tegen de verspreiding van de ziekte.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/QkVAuFBnl