3D-fantasieën

NEW YORK – Hoe zullen 3D-printers de wereld veranderen? Vandaag de dag kun je lezen over met 3D-printers vervaardigde juwelen en op maat gemaakte blikopeners, net zoals je dertig jaar geleden had kunnen lezen dat de pc mensen in staat zou stellen hun recepten georganiseerd te houden. Natuurlijk zijn pc's veel nuttiger geworden. Veel ondernemers en kleine zakenlieden kunnen al hun activiteiten via computers laten verlopen, en mensen houden hun recepten niet alleen georganiseerd, ze zetten ze nu ook online. Ze houden ook hun bewegingsoefeningen met een computer bij, houden toezicht op hun kinderen met behulp van een computer, en verzamelen grote aantallen digitale vrienden (of dat nu wel of niet een goed idee is).

Het internet heeft het machtsevenwicht tussen individuen en instellingen veranderd. Het heeft miljoen mensen in staat gesteld te kunnen werken zonder een baas boven zich. In plaats daarvan maken ze gebruik van 'agents' – zoals TaskRabbit of Amazon Web Services of Uber – die aanbieders en klanten aan elkaar koppelen.

Ik denk dat we rond het 3D-printen een zelfde verhaal zullen zien, nu het zich van iets nieuws ontwikkelt tot iets nuttigs en ontwrichtends – en nu het goedkoop en wijdverbreid genoeg aan het worden is om ook voor (betrekkelijk) frivole doeleinden te kunnen worden ingezet. We zullen niet alleen speeltjes voor kinderen printen, maar ook menselijke protheses – botten, en zelfs longen en levers – en uiteindelijk ook veel nieuwe machines, waaronder nieuwe 3D-printers.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/CulvTL7nl