18

De nieuwe Geo-economie

COLOMBO, SRI LANKA – 2015 was een memorabel jaar voor de wereldeconomie. Niet alleen waren de algehele prestaties tegenvallend, ook het algehele wereldeconomische systeem maakte diepgaande veranderingen door – zowel ten goede als ten kwade.

Het meest opmerkelijk was het klimaatakkoord dat vorige maand in Parijs bereikt werd. De overeenkomst op zichzelf is lang niet genoeg om de stijging van het broeikaseffect te beperken tot 2 graden Celsius boven pre-industriële niveaus. Maar iedereen is gewaarschuwd: de wereld beweegt zich onvermijdelijk richting een groene economie. Op een dag niet al te ver in de toekomst zullen fossiele brandstoffen tot het verleden behoren. Dus iedereen die nu nog in kolen investeert doet dit op eigen risico. Met steeds meer groene investeringen in de schijnwerpers zullen de financiers ervan hopelijk de machtige lobby van de kolenindustrie tegenwicht bieden, die bereid is de wereld op het spel te zetten om zijn kortzichtige belangen te bevorderen.

Maar de verschuiving weg van een economie die op koolstof draait, waar kolen-, gas- en oliebelangen vaak de overhand hebben, is slechts één van verschillende grote veranderingen in de geo-economische wereldorde; er zijn er nog veel meer onvermijdelijk, gegeven het explosief stijgende aandeel van China in de wereldproductie en -consumptie. De Nieuwe Ontwikkelingsbank, opgericht door de BRICS (Brazilië, Rusland, India, China, en Zuid-Afrika), werd afgelopen jaar gelanceerd, om een van de eerste grote financiële instituties te worden geleid door opkomende landen. En ondanks de tegenstand van de Amerikaanse president Barack Obama werd ook de door China geleide Aziatische Infrastructuur Investeringsbank opgericht, en deze zal deze maand met zijn werkzaamheden beginnen.

De VS betrachtten meer wijsheid waar het de Chinese valuta betreft; de opname van de renminbi in het mandje valuta waaruit de reserves van het Internationaal Monetair Fonds bestaan, de Speciale Trekkingsrechten, werd niet geblokkeerd. Hiernaast keurde het Congres van de VS een half decennium nadat de regering instemde met bescheiden veranderingen in de stemrechten van China en andere opkomende markten bij het IMF deze hervorming eindelijk goed.