women waiting at clinic The Washington Post/Getty Images

Te veel klinieken zijn ook weer niet goed voor de ontwikkelingslanden

FREETOWN, SIERRA LEONE – Donoren als de Wereldbank en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dringen er bij ontwikkelingslanden vaak op aan te investeren in hun nationale gezondheidssystemen. Maar hoewel het bouwen van klinieken en andere medische faciliteiten in de meest afgelegen regio's een recht-toe-recht-aan benadering lijkt voor het garanderen van de beste universele gezondheidszorg, is dat niet waar gebleken.

De recente Ebola-epidemie in West-Afrika heeft de dringende behoefte onderstreept aan krachtiger, efficiëntere en veerkrachtiger gezondheidszorgsystemen in de ontwikkelingslanden. Maar als landen snel méér klinieken willen bouwen, zijn de resulterende faciliteiten dikwijls haastig tot stand gekomen, en ontberen ze de apparatuur, de bevoorrading en het personeel die nodig zijn om cruciale gezondheidszorgdiensten effectief te kunnen leveren.

Tijdens mijn frequente bezoeken aan de landelijke streken van mijn geboorteland Sierra Leone heb ik aardig wat gezondheidszorgfaciliteiten gezien die gemeenschappen niet echt nodig hadden. Een onlangs opgeknapte faciliteit in Masunthu had bijvoorbeeld slechts weinig apparatuur, en er kwam geen water uit de kraan. De faciliteiten in het nabijgelegen Maselleh en Katherie hadden gescheurde muren en lekkende daken, en zo weinig kasten dat voorraden als naalden en medische registers op de vloer moesten worden gestapeld.

https://prosyn.org/vOwW8xQnl