Hacken voor de mensheid

CAMBRIDGE – Oscar Wilde deed de beroemde uitspraak: ‘Het leven imiteert de kunst veel meer dan de kunst het leven imiteert.’ In het geval van de film The Interview van Sony Pictures wordt de wereld geconfronteerd met een verdere herhaling van deze tekst: het leven imiteert de kunst die het leven imiteert. Het uitbrengen van de film veroorzaakte internationale intriges, drama, en een schimmige geopolitieke machtsstrijd. Het had zelfs een ernstige toespraak van de president van de VS tot gevolg – allemaal vanwege een simpel geval van hacking.

Inbreken in informatiesystemen is niets nieuws; het gaat hand in hand met de opkomst van de telecommunicatie. Een van de eerste aanvallen trof een radio-demonstratie van Guglielmo Marconi in 1903, toen hij in verbinding stond met Londen, bijna 500 kilometer verderop. Nevil Maskelyne, een goochelaar in music-halls die radiomagnaat wilde worden en gedwarsboomd werd door de patenten van de Italiaanse uitvinder, wist de controle over het systeem over te nemen en obscene boodschappen naar het geschokte publiek van de Royal Institution uit te zenden.

Alhoewel hacken dus net zo oud is als draadloze verbindingen zelf, is er veel veranderd sinds de tijd van Marconi. Informatienetwerken bedekken nu onze hele planeet en verzamelen en verzenden in real time gigantische hoeveelheden data. Ze maken veel alledaagse activiteiten mogelijk: communicatie op elk gewenst moment, sociale media, financiële transacties en logistiek management. Het belangrijkste is dat informatie niet langer gebonden is aan het virtuele domein, maar onze hele leefomgeving doordringt. De fysieke, biologische en digitale werelden beginnen samen te vallen – en hiermee ontstaan wat wetenschappers ‘cyber-fysieke systemen’ noemen.

https://prosyn.org/FS3huf5nl