halland2_GettyImages_carbon emissions Getty Images

Waar blijven de groene staatsfondsen?

PARIJS/MÜNCHEN – Institutionele beleggers omarmen in toenemende mate de inspanningen om tegen 2050 een netto-nuluitstoot van broeikasgassen te bereiken. Sommige van hen zijn al bezig met het implementeren van portefeuillemaatregelen en het integreren van klimaatfactoren in hun besluitvorming. De door de Verenigde Naties opgerichte Net-Zero Asset Owner Alliance (waarvan een van ons voorzitter is) heeft al 46 leden mogen verwelkomen, waaronder pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen die samen goed zijn voor zoʼn 6,7 biljoen dollar aan beheerd vermogen.

De stappen die dit decennium worden genomen, zullen doorslaggevend zijn voor het bereiken van de doelstelling halverwege deze eeuw. Van de leden van de Alliance hebben er 23 publiekelijk doelstellingen voor de reductie van broeikasgasemissies voor 2025 bekendgemaakt, wat betekent dat zij zich ertoe hebben verplicht onmiddellijk actie te ondernemen. De overige vijf leden die dit jaar streefcijfers moeten vaststellen, zullen binnenkort soortgelijke tussentijdse doelstellingen bekendmaken. Netto-nul-initiatieven worden ook genomen in de beleggingsbeheer- en bankensector, die respectievelijk 43 biljoen dollar en 37 biljoen dollar aan activa vertegenwoordigen. Staatsfondsen (SWFʼs) – goed voor een totaal vermogen van ongeveer 10 biljoen dollar – zijn echter opvallend afwezig, ook al zijn sommige daarvan in handen van overheden die ambitieuze klimaatdoelstellingen hebben aangenomen.

In het kader van de bestaande internationale overeenkomsten worden de broeikasgasemissies op landenniveau gemeten, waardoor de potentiële klimaatimpact van landen met een groot bezit aan buitenlandse valutaʼs wordt onderschat. De totale bezittingen van het Noorse staatsfonds zijn bijvoorbeeld drie keer zo groot als de Noorse economie, en de koolstofemissies van de aandelenportefeuille van het fonds zijn ongeveer twee keer zo groot als de totale emissies van het land zelf.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/0JTSi5Bnl