ahoffmann1_DrAfter123Getty Images_sustainabilitycity DrAfter123/Getty Images

De planeet na de pandemie

BASEL – Wetenschappers kennen weinig twijfel: de verwoesting van de natuur zorgt ervoor dat de mensheid steeds kwetsbaarder wordt voor ziekte-uitbraken als de COVID-19-pandemie, die miljoenen mensen ziek heeft gemaakt, honderdduizenden heeft gedood en wereldwijd talloze middelen van bestaan heeft vernietigd. Zij zal ook het economisch herstel op de langere termijn frustreren, omdat ruim de helft van het mondiale bbp op de een of andere manier afhankelijk is van de natuur. Zou de COVID-19-crisis de wake-up call – en inderdaad ook de kans – kunnen zijn die we nodig hebben om van koers te veranderen?

Hoewel sommige politici hebben beweerd dat een pandemie van deze omvang niet voorzien kon worden, waren veel deskundigen van mening dat een dergelijke pandemie nagenoeg onvermijdelijk was, gezien de proliferatie van zoönotische ziekten (die veroorzaakt worden door ziekteverwekkers die van andere dieren op mensen overspringen). Ruim 60% van de nieuwe infectieziekten vindt zijn oorsprong in dieren.

Deze trend is rechtstreeks verbonden met menselijke activiteiten. Van intensieve landbouw en ontbossing tot mijnbouw en exploitatie van wilde dieren zorgen verwoestende praktijken die wij afdoen als ʻbusiness as usualʼ voor steeds nauwere contacten met dieren, waardoor de ideale omstandigheden ontstaan voor het doorgeven van allerlei ziekten. In deze zin waren Ebola, HIV, SARS en MERS – allemaal van zoönotische herkomst – waarschuwingen die de wereld in de wind heeft geslagen.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/fbFa5uPnl