kanem6_STEFANIE GLINSKIAFP via Getty Images_maternal mortality STEFANIE GLINSKI/AFP via Getty Images

Achteruitgang op het gebied van moedersterfte

NEW YORK – In 2020 stierven naar schatting 287.000 vrouwen tijdens de zwangerschap, tijdens de bevalling of kort na de bevalling, volgens de meest recente gegevens van de Inter-Agency Group van de Verenigde Naties voor het inschatten van de moedersterfte, waartoe ook het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA) behoort, waarvan ik uitvoerend directeur ben. Dit cijfer komt ongeveer overeen met het dodental van de tsunami van 2004 in de Indische Oceaan of van de aardbeving van 2010 in Haïti, twee van de dodelijkste natuurrampen in de moderne geschiedenis.

Menselijke verwoestingen van deze omvang worden gewoonlijk gevolgd door wekenlange berichtgeving, een golf van publieke steun en oproepen tot dringende actie. Toch blijft het duizelingwekkende aantal vrouwen dat jaarlijks sterft tijdens het geven van leven grotendeels een stille crisis. Nog verontrustender is dat de Inter-Agency Group heeft vastgesteld dat de vooruitgang bij het terugdringen van moedersterfte tot stilstand is gekomen.

Hoevelen van ons kennen niet iemand die tijdens een zwangerschap of bevalling is overleden of bijna was overleden? Misschien is de alomtegenwoordigheid van het lijden een deel van het probleem – moedersterfte lijkt onvermijdelijk. Toch is de overgrote meerderheid van de gevallen te voorkomen met eenvoudige ingrepen die op de lange termijn geld besparen.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/d0WGvY8nl