skidelsky157_SAUL LOEBAFP via Getty Images_trump Saul Loeb/AFP via Getty Images

Het controleren van de waarheid in het tijdperk van Trump

LONDEN – Op 6 oktober heeft de Amerikaanse president Donald Trump een tweet verstuurd, waarin hij beweerde dat de gewone griep in één jaar soms wel ʻmeer dan honderdduizend Amerikanenʼ doodt. ʻGooien we ons land dus op slot?ʼ vroeg hij. ʻNee, we hebben ermee leren leven, net zoals we zullen moeten leren leven met COVID, dat in de meeste bevolkingen veel minder dodelijk is!!!ʼ

De eerste bewering van Trump is waar: als gevolg van de griep zijn in 1918 and 1957 meer dan honderdduizend Amerikanen omgekomen. ʻWe hebben ermee leren leven,ʼ is een uitspraak waarover de meningen zullen verschillen, terwijl zijn bewering dat COVID-19 in de meeste bevolkingen ʻveel minder dodelijkʼ is dan de griep twijfelachtig is (welke bevolkingen, en waar?)

Er was niets bijzonder ongebruikelijks aan deze tweet: de voorkeur van Trump voor de suggestio falsi is welbekend. Maar al snel nadat hij was verstuurd, verborg Twitter de tekst achter een waarschuwing waarin stond dat de regels van het platform over ʻhet verspreiden van misleidende en mogelijk schadelijke informatie, gerelateerd aan COVID-19ʼ waren geschonden. Facebook ging nog verder en verwijderde een identiek bericht van zijn site.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/4KAVww7nl