gbrown7_ STEFAN HEUNISAFPGetty Images_girls library Stefan Heunis/AFP/Getty Images

De oorlog tegen onderwijs

LONDEN – De ontvoering van meer dan 200 schoolmeisjes in noordelijk Nigeria door de islamistische terreurgroep Boko Haram is meer dan verschrikkelijk. Helaas is het slechts de meest recente strijd in een brute oorlog tegen het fundamentele recht van alle kinderen op onderwijs. Deze oorlog is mondiaal, zoals gelijksoortige gruwelijke incidenten in Pakistan, Afghanistan en Somalië laten zien.

Over de hele wereld zijn er, volgens een rapport door de Global Coalition to Protect Education from Attack, de laatste vier jaar 10.000 gewelddadige aanvallen geweest op scholen en universiteiten. Het bewijs is net zo omvangrijk als het schrijnend is, van de 22 schooljongens die eerder dit jaar werden vermoord door vermoedelijke Boko Haram-militanten in de Nigeriaanse staat Yobe en Somalische schoolgaande kinderen die gedwongen worden om soldaat te worden, tot moslimjongens die worden aangevallen door etnische Birmees/Boeddhistische nationalisten in Myanmar en schoolmeisjes in Afghanistan en Pakistan die met brandbommen bestookt zijn, neergeschoten of vergiftigd door de Taliban vanwege het lef naar school te gaan.

Dit zijn geen geïsoleerde voorbeelden van kinderen die toevallig tussen twee vuren terecht zijn gekomen; dit is wat er gebeurt als klaslokalen het feitelijke doel worden van terroristen die onderwijs als een bedreiging zien. (Boko Haram betekent letterlijk dat ‘vals’ of ‘Westers’ onderwijs ‘verboden’ is). In ten minste dertig landen is er een georkestreerd patroon van aanvallen door gewapende groepen, waarbij Afghanistan, Pakistan, Somalië, Sudan en Syrië het ergst getroffen worden.

https://prosyn.org/zdzj6Ntnl