homannkeetui1_LUIS TATOAFP via Getty Images_goatsafricachildfarm Luis Tato/AFP via Getty Images

Geiten tegen de klimaatverandering

BULAWAYO – Eerder dit jaar had cycloon Idai Mozambique in zijn greep. De sterke winden en zware regens leidden tot enorme overstromingen, honderden doden en de grootschalige verwoesting van gewassen en eigendommen. Naar schatting 140.000 mensen raakten ontheemd, en zes maanden later worden bijna een miljoen mensen, waaronder 160.000 kinderen van onder de vijf, nog steeds geconfronteerd met voedseltekorten en een voedingscrisis.

Idai was niet de eerste cycloon die de levens van boeren in zuidelijk Afrika overhoop gooide, en het zal ook niet de laatste zijn. Naarmate de klimaatverandering voortduurt zullen zulke stormen vaker voorkomen en nog intenser worden, evenals de droogte waarmee de boeren van Mozambique nu al worstelen. Maar er is een eenvoudige manier om de klimaatbestendigheid van boeren in kwetsbare regio's te versterken: investeringen in geitenmarkten.

Geiten zijn een soort vee dat betrekkelijk weinig zorg nodig heeft. Zij vergen niet veel voorafgaande investeringen in huisvesting of apparatuur. En ze zijn gehard: geiten zullen veel eerder een langdurig periode van droogte overleven dan bijvoorbeeld granen. Zij eten zelfs mislukte oogsten.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

Get unlimited access to PS premium content, including in-depth commentaries, book reviews, exclusive interviews, On Point, the Big Picture, the PS Archive, and our annual year-ahead magazine.

pencil with white background_Getty Images_1000x200. Marcus Valance/Getty Images

Take Survey

https://prosyn.org/f6Css6cnl;