Meer financiële transparantie is belangrijk voor een beter grondstoffenbeheer

WASHINGTON, DC – Als een land zijn belastinginkomsten in één jaar weet te verviervoudigen, is het tijd om op te gaan letten. Die inkomstenstijging wist Ghana tussen 2010 en 2011 te bewerkstelligen, dankzij de revenuen uit zijn bodemschatten.

Ghana is niet het enige land. De stijgende belastinginkomsten in de ontwikkelingslanden weerspiegelen niet alleen de hogere grondstoffenprijzen, maar ook de internationale regels die de financiële transparantie hebben verbeterd in de olie-, gas- en mijnbouwsectoren, waardoor de mogelijkheden voor belastingontduiking aanzienlijk zijn afgenomen. Zulke regels stonden ook hoog op de agenda van de recente G-8 top in Noord-Ierland. Het is belangrijk om deze inspanningen te waarderen – en om nog méér te eisen.

De internationale grondstoffenmarkten staan onder druk. Sinds 2000 zijn de prijzen fors gestegen. De groei van de vraag werd slechts korte tijd onderbroken door de financiële crisis van 2008. Een duidelijk gevolg is de extreme volatiliteit van de prijzen. Tegelijkertijd zijn de prikkels toegenomen om illegale markten te betreden: ruwweg 20% van de wereldmarkt voor coltan – een edelmetaal dat wordt gebruikt in mobiele telefoons – bestaat uit illegale handel.

To continue reading, please log in or enter your email address.

Registration is quick and easy and requires only your email address. If you already have an account with us, please log in. Or subscribe now for unlimited access.

required

Log in

http://prosyn.org/9l8NtxM/nl;