construction site World Bank photo/Flickr

Een mondiaal Marshallplan

ROME – Ondanks voortdurende inspanningen om de mondiale ontwikkelingssamenwerking in een versnelling te doen geraken, zijn er de afgelopen jaren aanzienlijke obstakels voor vooruitgang geweest. Gelukkig hebben de wereldleiders, met in de tweede helft van 2015 een aantal belangrijke internationale ontmoetingen in het verschiet, grote kansen om deze te overkomen.

We hebben al eerder van dit soort omslagpunten meegemaakt. Rond de eeuwwisseling waren de internationale onderhandelingen over economische ontwikkeling ook geheel vastgelopen. De top van ministers van de Wereldhandelsorganisatie in Seattle eindigde zonder uitkomst en na twee decennia van Washington Consensus waren de ontwikkelingslanden teleurgesteld in de door de VS geleide internationale financiële instituties. Onderhandelingen over de eerste United Nations Financing for Development (FfD) conferentie in Monterrey (Mexico) leken nergens heen te gaan.

Toen werden de Verenigde Staten op 11 september 2001 getroffen door grote terroristische aanslagen; een tragische ontwikkeling die op een of andere manier vooruitgang heeft gekatalyseerd. Wereldleiders kwamen overeen om met de Doha-ronde te beginnen, om te verzekeren dat de handelsbesprekingen de ontwikkelingsaspiraties van ontwikkelingslanden zouden dienen. En op de Monterrey FfD-conferentie van 2002 werden er inmiddels grote doorbraken bereikt op het gebied van buitenlandse en binnenlandse investeringen, buitenlandse schulden, internationale samenwerking, handel, en systemische bestuursproblemen.

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/lQgkMhNnl