TB Rat

Hoop voor de mondiale gezondheidszorg in 2017

HONG KONG – Terugblikkend op 2016 lijkt er misschien niet veel te vieren. Alleen al op het gebied van de mondiale gezondheidszorg bleek het jaar er één van niet aflatende tragedies te zijn. Naast verhalen over ziekenhuizen in conflictgebieden die gebombardeerd werden, dook het Zika-virus op als een nieuw gevaar. Ook was er sprake van de verdere verspreiding van microben die bestand zijn tegen antibiotica, ofwel “superbugs,” van de wederopleving van de gele koorts, en van de terugkeer van polio in Nigeria, dat eerder poliovrij was verklaard. De hoop op een vaccin tegen het verkoudheidsvirus werd vermorzeld. En in Europa nam het aantal met alcoholmisbruik samenhangende sterfgevallen toe.

Maar begraven onder al die slechte verhalen waren ook een paar inspirerende ontwikkelingen te ontwaren, die hoop bieden voor de mondiale gezondheidszorg in 2017.

De eerste daarvan deed zich voor in Tanzania en Mozambique, waar Gambiahamsterratten, die voorheen door de Belgische NGO APOPO waren getraind om landmijnen op te sporen, werden ingezet in de strijd tegen tuberculose. De ratten ondergingen een grondige training, waarbij ze te maken kregen met diverse prikkels en hen werd geleerd hoe ze met mensen moeten omgaan, en hoe ze tuberculose kunnen ontdekken in slijm dat wordt opgehoest uit de lagere luchtwegen. De ratten kunnen nu met een nauwkeurigheid van bijna 100% tuberculose opsporen, hoewel ze (nog) geen onderscheid kunnen maken tussen de normale en de resistente variant.

To continue reading, please log in or enter your email address.

Registration is quick and easy and requires only your email address. If you already have an account with us, please log in. Or subscribe now for unlimited access.

required

Log in

http://prosyn.org/DllWhiv/nl;